2 Mart 2012 Cuma

Yeşilköyün unutulmaz simaları


(Panagiotis Kremidas)


Yesilkoy denilince akla gelen ilk isim yillarca Yesilkoyun muhtarligini yapmis mehrum Saban Acar gelir .Tren Istasiyonunun hemen yaninda ufak bir kirtasiye dukkani vardi gazete de satardi babam oradan rum gazetesi olan Apogevmatiniyi alirdi ,bir cok defalar da gazoz da icerdim oradan hatirlarim ilk Fruko gazoz larinin ciktigi zamani visnesi vardi,portokali,mandalinasi turuncusu.Saban Acar in yaninda 2 ufak dukkan daha vardi en sondaki Yesilkoy Belediye Zabitasi olarak kullaniliyordu.
Baska unutulmayan sima mehrum Rum doktor Konstatin Kalangos idi her ne zaman olusa yazin sicaginda,sonbaharin yagmurlarinda kislarin karla kapli olan yollarindan hasta oldu mu her zaman kosar onlara sifa vermeye calisirdi ,herkez onu severdi en onemlisi fakirlerin doktoru idi onlardan para almazdi.Simdi oglu Afksendios Kalangosta Genevre de cocuk kalp cerrahisi .
Gunlerimizin Yesilkoy Muhtari sayin Bulent Yurtsever Kalangosun ismini Yesilkoydeki bir sokaga vermis.Baska bir doktorda Dundar vardi o da hastalarin yardimlarina kosardi mavi kaplumbaa seklinde eski tip Sitroen arabasi vardi telefon edildi mi hemen hastalarina kosardi.Yesilkoyde herkezin bildigi balikci Hasan 1950 lerin sonlarinda Yesilkoyun balikcisi idi 1964 ten sonra oBalikcilar dedigimiz yerde Rum Kocogianiden kahvehaneyi satin aldi 1967lerde 1968 lerde o kahvehaneyi restoran haline getirdi yaz aksamlari doner kebap ta yapardi.


Yesilkoyun eglence yeri ANCELO vardi balikcilar dedigimiz bolgenin hemen yaninda deniz uzerinde kaziklara oturtulmus bir mekani vardi,Turku Rumu Ermenisi,Yahudisi,Frankolevantin olsun herkez ailece orada eglenirdi.Ancelo galiba 1940 larin sonunda Arnavutluktan gelmislerdi 4 kardestiler Ancelonun agabeysi Toma da nin eglence yeri vardi.Ancelonun cocuklari ile sinif arkadasligim vardi halla bu gunlerde Atinada temasta bulunmaktayiz Baska bir unutulmadik sima yine ufak bir gazete bayisi olan Duli Cimenoglu vardi Avcilar klubunun o ahsap evin yaninda iki kiz kardesi vardi biri cok genc yasta oldu.Duli daha sonralari Atinaya gelmis bundan bir kac sene evvel ERT yunan televizyonunun haber bulteninde yapilan bir hirsizlik olayinda Duliyi televizyonda o yerdeki banka soygunlugunu tanik olarak muhabire anlatmisti ,ben de haberi izledigim icin -aaa Bu bizim Yesilkoylu Duli dedim fakat ogrendiyime gore artik hayatta yok olmus. 

Daha sonra hepimizin bisikletini tamir etigimiz Adil usta vardi Gulibrisim sikagin Istanbul caddesi ile birlesen yerde bisiklet atolyesi vardi bisikletle ne lazimsa onda bulurduk ,lastik olsun,zil olsun, o piili zil olsun ,jantlar filan.Yesilkoy Yesilyali sokagin basinda mezeci Vasil vardi benim hatirladigima gore Lakerde de satardi o kirmizi soganla birlikte aklimda daha fazla o kalmis,biraz daha icerde Simon Deveciyanin nalbur dukkani vardi ne yazikki Simon bey oglu futbolcu Kevorku 25 yasinda kan kansrerinden kaybetti.O Yildan sonra galiba 1968 senesi idi Yesilkoy sahalarinda Kevork DEVECIYAN KUPASI futbol maclari yapilirdi. 

Futbol dedikte aklima Erkan Ultanirin babasi Erkut geldi o da Yesilkoyun unutulmayan simalarindan di Yesilkoyde futbolu seven her kimse Erkutu tanirdi 6 numarali formasi ile hala gozumun onunde o terden sirsiklam olmus sari formasi ile mactan sonra onun bir de kardesi vardi Cankut o duyduguma gore rahmetlik olmus .Baska bir futbol adami da Tugrul idi herkezin bildigi Tugrul abi b takim antronuru yaz aylarinda beyaz gomlegi basindan dusmeyen hasir sapkasi daima gozumun onude. Baska bir futbol simasi κunduraci Ekerdi Ermeni vatandaslarin klubu olan Yesilkoy Jimnastik klububde oynardi 5 numarali formasi ile.Daha sonra Rex sinemasinin calistiricisi Manol vardi yaz aksamlarinin vakitimizi gecirdigimiz yerdi onun iki cocugu vardi Savva ve Lambrini onlar burda Atinada telefon da cok defa konusuyoruz ,Manol bey artik hayatta yok.Baska bir unutamadigim isim bakkal Bari o Istasiyon caddesindeki dukkani ile galiba iki oglu vardi hatirlarim bisikletle evlere mal dagitirdi kendisi isi fazla oldugu zaman ogullarini yollardi evlere.Istasiyon caddesinde bir daha Rum vatandasin dukkani vardi kirtasiye dukkani idi dukkani babasindan kalmis Todori Angelidis yada kisaca Angeli derlerdi yillarca yesilkoyde esnaflik yapti onun cocuklari ile de sinif arkadasligim vardi. 

Biraz evvel bahsettim de Yesilkoy sahasinda bir de gazozcu nine vardi yesil bir tekerlekli arabanin icinde bir fici icine buyuk buz parcalari koyar oyle gazoz satardi hep ondan gazoz alirdim her defasina sagol evladim derdi kendisi ben daha Yesilkoyde iken olmustu.Birde borekci Babula vardi kirmizi camekanli bisikleti ile mahalle mahalle dolasir borek satardi cocuklar cok defa ona takilirdi ismi Ilyasti Kastamonulu idi . 

Bir gun cocuklar top oynarken babula ya bir sut attirmislar ve top la beraber babulanin ayakkabisi da beraber ayagindan cikmis havaya ucmustu herkez gulmeye basladi iste Yesilkoyun unutulmaz anlari idi.Bir de unutamadigim arabaci Stepan vardi ilkokulda iken bizi okula getirip gotururdu arabasi daima muntazam di daha baska hatirladigim kadari ile Mehmet bey vardi kirmizi yanakli tonton bir adamdi o da arabasi ile cocuklari okula turudu.Istanbul buyuk sehir belediye kameralarindan Taksimi ,Eminonuyu,Istiklal caddesini, Galata kulesini goruyorum ne olur bir de kamera Yesilkoye koysalarda oradan doya doya baksam hasret gidersem.

4 yorum:

  1. Yazida ismi gecen kisilerin cogunun cok iyi hatirliyorum, Ancelo´nun ailesi Arnavutluktan gelmisti. Hasanaki´den önce Kocoyanni ve Mauna´yi hatirliyorum sanki...Simon Deveciyan´in kücük oglu David sinif arkadasimdi, Bot´u (rahmetli iyi hatirliyorum, yakisikli bir agabeyimizdi, Allah rahmet eylesin). Yesilköy Genclik Klübü takimindan Erkut agabeyi, Nezih´i, Asaf´i, Bülent agabeyi; Jimnasik Klübü´nden Eker´i, rahmetli Toros agabeyi, mösyö Bari´nin oglullari Ara ve Berc´i ve Yesilköy Kültür Klübü oyuncularini hatirliyorum. Tabii Yesilköy Basketbol Maclarinini da ayrica yazmak gerekir...
    CINAR SÖZER

    YanıtlaSil
  2. Degerli katkilarinizi bekliyoruz, sayin Cinar Sözer..

    YanıtlaSil
  3. Haydi sevgili Çınar,öbür guruplarda keyifle takip ediyorum seni; ama bu ara Yeşilköy'ü sanki biraz ihmal ettin gibi. Bekliyoruz...

    YanıtlaSil
  4. Nerde doktor oksen acemoğlu. Nerde bulgarın yeri todori istefo nerede faytoncu Mehmet amca. Unutulmamalı.

    YanıtlaSil